ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

Τα μικρά μαύρα στίγματα ή «μυγάκια» που καμμιά φορά κινούνται μέσα στο πεδίο της όρασής μας είναι κάτι που κατά κανόνα μας ανησυχεί. Συνήθως τα παρατηρούμε πιό έντονα όταν κοιτάζουμε ένα ομοιόμορφο φόντο, όπως π.χ. έναν άσπρο τοίχο ή τον ουρανό. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι τα περιέγραφαν σαν muscae volitantes-(ιπτάμενα μυγάκια), πολύ πετυχημένο χαρακτηρισμό, στον οποίο οφείλουν και την κοινή τους ονομασία. Τα μυγάκια είναι μικρές ποσότητες πηχτής γέλης (ζελέ), που σχηματίζονται μέσα στό υαλοειδές, το καθαρό ζελατινοειδές υγρό που γεμίζει την εσωτερική κοιλότητα του ματιού.

Αν και νομίζουμε ότι βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του ματιού, στην πραγματικότητα «κολυμπούν» στο υγρό μέσα στο μάτι και γι αυτό ο αμφιβληστροειδής τις «βλέπει» σαν σκιές (ο αμφιβληστροειδής είναι η εσωτερική στιβάδα του ματιού που δέχεται τους ερεθισμούς από το φως). Η παρουσία αυτών των στιγμάτων λοιπόν, είτε εμφανίζονται με μορφή κηλίδων, γραμμών ή ακανόνιστων «λεκέδων», μπορεί να προκαλέσει έντονη ανησυχία, ιδιαίτερα αν εμφανιστούν ξαφνικά. Άδικα όμως, καθώς, συνήθως, δεν έχουν σημασία και είναι μάλλον ένδειξη ότι περνούν τα χρόνια... Το υαλοειδές σώμα συρρικνώνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία μας, τραβιέται λίγο μακριά από τον αμφιβληστροειδή δημιουργεί μικρές ποσότητες πιό πηχτού ζελέ, που εμείς τις βλέπουμε σαν μυγάκια. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ κοινή στους μύωπες ή μετά από εγχείρηση καταρράκτη.

Καθώς το υγρό του υαλοειδούς αποτραβιέται, υπάρχει πάντα η περίπτωση να τραβηχτεί μαζί του και να σκιστεί ο αμφιβληστροειδής σε κάποια σημεία, προκαλώντας μια μικρή αιμορραγία στο εσωτερικό του ματιού, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί μιά καινούργια ομάδα από μυγάκια. Αν το «σκίσιμο» αυτό εξελιχθεί σε αποκόλληση αμφιβληστροειδή, η κατάσταση είναι σοβαρή. Σπανιότερα, τα μυγάκια μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας εσωτερικής μόλυνσης του ματιού ή να οφείλονται στην παρουσία κρυστάλων που σχηματίζονται μέσα στο υγρό του υαλοειδούς. Πάντως τη διάγνωση μπορεί και πρέπει να την κάνει μόνο ο οφθαλμίατρος, ο οποίος και θα ξέρει να σας πει κατά πόσον τα μυγάκια σας οφείλονται σε σοβαρή αιτία ή όχι. Οποιαδήποτε ξαφνική εμφάνιση πολλών καινούργιων στιγμάτων ή αστραπών πρέπει να αξιολογηθεί από τον οφθαλμίατρό σας.

Καμιά φορά, τα μυγάκια εμποδίζουν την όρασή μας, ιδίως όταν θέλουμε να διαβάσουμε, πράγμα που είναι πολύ ενοχλητικό. Αν ένα μυγάκι έχει εγκατασταθεί ακριβώς απάνω στο κέντρο της όρασής σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να γυρίσετε το βλέμμα κυκλικά, προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι ώστε να αναγκάσετε το υγρό του υαλοειδούς να στροβιλιστεί, με αποτέλεσμα το μυγάκι να αλλάξει θέση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ζελέ του υαλοειδούς σώματος που γεμίζει την εσωτερική κοιλότητα του ματιού τραβάει ή τινάζει τον αμφιβληστροειδή. Η έλξη αυτή προκαλεί την εμφάνιση αστραπών ή φωτεινών κηλίδων, χωρίς να υπάρχει κάποιος εξωτερικός παράγοντας (πχ το φλας φωτογραφικής μηχανής) που να τις δικαιολογεί. Την ίδια αυτή αίσθηση έχουμε και αν κάποιος μας χτυπήσει στο μάτι, οπότε λέμε ότι είδαμε «αστράκια». Όταν η συρρίκνωση του υαλοειδούς δεν το οδηγήσει να αποτραβηχτεί από την επαφή με τον αμφιβληστροειδή, οι αστραπές αυτές μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται για πολλές εβδομάδες. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο καθώς γερνάμε και δεν πρέπει να μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι αστραπές συνοδεύονται από έναν μεγάλο αριθμό καινούργιων στιγμάτων και ίσως από το σκοτείνιασμα ενός μέρους του πεδίου όρασής μας. Εφ' όσον σας συμβεί κάτι τέτοιο, συμβουλευτείτε αμέσως οφθαλμίατρο, που θα εξετάσει την περίπτωση να υπάρχει κάποιο σκίσιμο στον αμφιβληστροειδή ή, ακόμα πιο σημαντικό, αρχή αποκόλλησης.

Φωτεινές αστραπές που μοιάζουν με οδοντωτές γραμμές και κάνουν αισθητή την παρουσία τους για 15-20 λεπτά και στα δύο μάτια ταυτόχρονα, οφείλονται συνήθως σε ημικρανία, που προκαλείται από σπασμό των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Η ημικρανία αυτής της μορφής συνοδεύεται κατά κανόνα και από έντονο πονοκέφαλο. Καμμιά φορά όμως, βλέπουμε τέτοιες αστραπές χωρίς να ακολουθήσει πονοκέφαλος, οπότε η ημικρανία μας λέγεται οφθαλμική ημικρανία ή ημικρανία χωρίς πονοκέφαλο.

Οι αστραπές και τα μυγάκια δεν υποδηλώνουν συνήθως κάποιο σοβαρό πρόβλημα των ματιών. Αν όμως δείτε ότι ο αριθμός και η συχνότητά τους αυξάνουν ή ότι η κατάσταση μοιάζει να επιδεινώνεται γενικά, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας, που θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τον αμφιβληστροειδή και το υαλοειδές, ώστε να δει εάν και πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

home links θέματα contact γενικά

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γεια σας,

πριν 1 χρονο περιπου σε μια εξεταση ρουτινας απο τον οφθαλμιατρο μου, μετρησε την πιεση των οφθαλμων μου και τη βρηκε 21 και 25-26 στο αριστερο και δεξι ματι αντιστοιχα. Δεδομενου οτι ειμαι μολις 28 χρονων το βρηκε παραξενο και μου ειπε να κανω μια εξεταση οπτικων πεδιων την οποια αμελησα να κανω αλλα ειναι στις αμεσες προτεραιοτητες μου. Λιγο καιρο μετα απο την επισκεψη μου, διαπιστωνω οτι βλεπω ενα μυγακι στο δεξι μου ματι οταν κοιταζω τον ασπρο τοιχο ή τον ουρανο. και παρολο που ειναι ενα μυγακι με ανησυχει και με ενοχλει οταν καθομαι στον υπολογιστη ή διαβαζω.

Ανώνυμος είπε...

..ευχαριστω πολυ για το αρθρο..με βοηθησε, με ηρεμησε, και με ενημερωσε...αντιμετωπισα ξαφνικα το ιδιο προβλημα,παραμονες ταξιδιου μου στο εξωτερικο...οι αστρεπες με θορηβησαν και τα μυγακια με στενοχωρησαν...η γοητεια του ιντερνετ.....οταν θα γυρισω απο το ταξιδι μου θα επισκεφτω γιατρο....
...ευχαριστω και παλι

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. Έχω κι εγώ εδώ και μερικά χρόνια (γύρω στα 4) μυοψίες και πολύ σπάνια φωτοψίες, χωρίς κάποιο άλλο πρόβλημα. Είμαι 27 ετών και σε λίγους μήνες θα πάω στο στρατό (είχα αναβολή λόγω σπουδών η οποία τελειώνει 31/12). Αυτό που ήθελα να ρωτήσω, αν γνωρίζετε φυσικά, είναι αν το πρόβλημα αυτό θα επηρεάσει τη σωματική ικανότητα (το γνωστό "γιώτα") και σε τί βαθμό.

Σας ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

είμαι 31 και έχω κι εγώ τον προσωπικό μου μυγάκι εδώ και λίγες βδομάδες!ευτυχώς είναι μόνο ένα, δυστυχώς έχω πάθει αποκόλληση υαλοειδούς! με τις σταγόνες έχει μειωθεί σε μέγεθος και χρώμα, αλλά ακόμα είναι επικίνδυνο για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς! Μόλις διάβασα το άρθρο επισκέφτηκα αμέσως οφθαλμίατρο&το ίδιο συνιστώ και σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστουμε!

Lalia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Lalia είπε...

γεια σας και απο μενα
Εγω απέκτησα το πρωτο μου μυγακι πριν 1 χρόνο όταν ημουν μόλις 21
Διαβασα στο αρθρο ότι ειναι συχνοτερο σε μεγαλύτερες ηλικίες οποτε μάλλον θα επιδεινωθει το προβλημα τα επόμενα χρονια??

Μερικες φορες το ξεχναω και είμαι χαρουμενη άλλες παλι με ενοχλεί πολύ και απογοητευομαι που θα το έχω για μια ολοκληρη ζωη....

Ανώνυμος είπε...

ειμαι 17 χρονων και βλεπω πολλα στρογγυλα μπαλακια οταν βλεπω σε ενα φωτεινο σημειο. τι ειναι αυτο;;;

Ανώνυμος είπε...

εγω εχω αποκοληση υαλοειδους εδω και 4 χρονια ειναι φισικο να εχω αποκοληση υαλοειδους απο τοσο μικρη ηλικια εχω απο 13 χρονον.

Symniotis είπε...

Ευχαριστω πολυ ηταν κατατοπιστικο

Ανώνυμος είπε...

Μην αγχώνεστε ρε παιδιά..Εγώ έχω μυγάκια από τα 6 μου λόγω μυωπίας..Όσο περνάει ο καιρός θα σας ενοχλεί λιγότερο..Όλα στο μυαλό είναι!

Ανώνυμος είπε...

Βλεπο ολα αφτα τα μπιλακια αλλα τορα τελεφτεα βλεπο μια κηλιδα που μια την βλεπο και μια οχι τι ειναι ας μου πει καπιος

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ 20 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ''ΜΑΥΡΑΚΙΑ'' ΑΥΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΠΡΙΝ 3 ΕΒΔΟΜΜΑΔΕΣ...ΠΗΓΑ ΣΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΗΚΩΝΩ ΒΑΡΗ...ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Κατερίνα είπε...

Καλημέρα σας! Θέλω να σας Συγχαρώ για το πολύ ενδιαφέρον σας άρθρο. Ομολογώ ότι το διάβασα με πολλή προσοχή. Ο οφθαλμίατρος μου μου έχει πει να μην ανησυχώ για αυτά που ονομάζετε "μαυράδια" επειδή πάσχω από αστιγματισμό και υπερμετρωπία. εάν κάνω επέμβαση με laser επίσης μου είπε ο οφθαλμίατρος ότι θα φύγουν από το οπτικό μου πεδίο. Μπορείτε να μου πείτε εαν ισχύει κάτι τέτοιο; Γιατί θα προτιμούσα να μην κάνω την επέμβαση στα μάτια μου, το φοβάμαι. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα σας ειμαι 31 ετων και πριν 2εβδομαδες απεκτησα μια φωτοσκιαση το λεγομενο μυγακι στο αριστερο ματι εχω μυωπια 0,5 και αστιγματισμο 0,75.επισκεφθηκα τον οφθαλμιατρο και μου ειπε απο δω και περα οχι αποτομες κινησεις να μην σηκωνω βαρη και οχι αγχος στρες(αδυνατον).Γνωριζεις καποιος πως μπορει να εξαληφθει χωρις λεηζερ?

Ανώνυμος είπε...

υπαρχει περιπτωση οι φωταψιες και οι μυοψιες να οφειλονται σε καρκινο στο ματι?